Rețea regională de voluntariat în servicii sociale
11.07.2017

Voluntarii Caritas în Elveţia

O grupă de 10 persoane, formată din voluntarii şi coordonatorii de voluntari ai Asociaţiei Caritas Catolica Oradea şi a Organizaţiei Caritas a Diecezei Satu Mare, a participat la o vizită de studiu în Elveţia în perioada 26–29 iunie 2017, în cadrul proiectului VOLO, co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă.
Voluntarii Caritas în Elveţia

Scopul excursiei a fost ca voluntarii români să cunoască programele de voluntariat ale organizaţiilor elveţiene și aflarea de informații în privința gestiunii voluntarilor pentru coordonatorii de voluntari. De asemenea, excursia a constituit şi o recompensă acordată celor mai loiali voluntari, pentru activitatea lor plină de dăruire, desfăşurată pentru ajutorarea celor nevoiaşi în cadrul celor 2 organizații și în cadrul proiectului VOLO.

 

Caritas Tineret

Prin programele pentru tineret ale asociaţiei caritative elveţiene, youngCaritas Schweiz încearcă să găsească soluţii eficiente pentru problematici cum ar fi sărăcia, protecția mediului sau provocările sociale stârnite de migranţi, prin intermediul informării instituţiilor de învăţământ şi promovarea sugestiilor şi ideilor individuale ale voluntarilor tineri – a relatat Andreas Lustenberger, coordonatorul programului pentru tineret, care a realizat o prezentare a programelor și a purtat discuţii amicale cu voluntarii și coordonatorii orădeni şi sătmăreni.

 

Intervenţie monatnă

În cadrul celei de-a doua întruniri profesionale, voluntarii români au făcut cunoştinţă cu Caritas Bergeinsatz, care intermediază munca voluntară pentru ajutorarea familiilor de agricultori cu dificultăți socio-economice din gospodăriile alpine, prin intermediul unui sistem online, care se seamănă mult în concepţie şi funcţionare cu reţeaua online iniţiată de Caritas în judeţele Bihor, Satu-Mare şi Sălaj, în cadrul proiectului VOLO (www.volonet.ro); astfel, schimbul de experienţă s-a dovedit a fi unul foarte instructiv.

 

Muncă pentru şomeri

Cu ocazia celei de-al treilea întâlniri profesionale, Beat Vogel, directorul Caritas Luzern, alături de echipa angajată, a prezentat ardelenilor cantina organizației, unde șomerii pot dobândi experienţă profesională  și instruire.

Pe lângă schimburile de experienţă şi dezbateri profesionale, în timpul liber, grupa transilvăneană a avut ocazia să viziteze şi două dintre cele mai impozante oraşe din nordul şi centrul Elveţiei, Zürich-ul  şi pitorescul Luzern.

 

După cele trei zile bogate în programe, voluntarii și coordonatorii de voluntari ai celor două asociații Caritas s-au întors obosiţi fizic, dar reîmprospătați sufleteşte, cu experienţe intens trăite, pregătiți să-şi fructifice noile cunoştinţe dobândite în comunităţile lor locale.

Galerie foto

Varadinet Web Development