Regional volunteer network in social services
04/19/2018

Osztrák önkéntesek újították a Szt. József Központ mosdóit

Az elmúlt évek hagyományait folytatva, osztrák önkéntesek segítségével, idén is tovább folytatódott a nagyváradi Szent József Szociális Központ (egykori Szt. József Kórház) épületének felújítása. Bár a remélt jó idő helyett télies tájkép fogadta a fiatalokat, az Alsó-ausztriai HTL Mödling szakiskola 19 diákját csöppet sem tántorította el a hideg és a hóesés. Szaktanáraik Johann Schmidt és Michael Wöhrer vezetésével 2018. március 19–22. között négy napon át dolgoztak megfeszített munkával az épület első és második emeleti mellékhelyiségeinek felújításán, a Caritas Catolica önkéntes-programjának keretében.
Osztrák önkéntesek újították a Szt. József Központ mosdóit

„Egy bécsi szakiskolából jöttünk, ahol nem csak az építészet elméleti részét tanuljuk meg, hanem sok szakmai gyakorlaton is részt veszünk. Az iskolánk évek óta együttműködést folytat a nagyváradi Caritas Catolica-val a régi Szent József Kórház felújítására. Ezúttal az emeleti mellékhelyiségekben helyeztünk el gipszkarton falakat, mennyezetet és betonágyást készítettünk, amelyre később a WC csészék kerülnek” – nyilatkozta a 17 éves Bianca Olariu, harmadéves diák, kinek szülei Suceava-i származásúak.

„Mindannyian nagyon jól éreztük magunkat. Az osztálytársaimnak nagyon tetszett az ország. Persze gazdasági szempontból óriási a különbség Bécs és Nagyvárad között, de mégis mindenkit meglepett Várad szépsége, különösen a történelmi városközponté, az ódon épületekkel, ami kicsit mindnyájunkat Bécsre emlékeztetett. A kollégáim ugyanakkor nagyon örültek annak, hogy itt minden olcsóbb, mint odahaza. Egy bécsi étkezés árából itt akár háromszor is lehet enni, ami nagyon jó. Összességében azt hiszem, hogy mindenkinek pozitív csalódás volt” – tette hozzá a diáklány, aki egyébként építészmérnöknek készül, és a váradi aktivitás keretében fiúkat megszégyenítő kitartással vette ki részét a fizikai munkából.

Peter Zidar állandó diakónus és teológia-tanár közbenjárásával a Caritas Catolica immár hetedik éve fogad Ausztriából önkénteseket. A program a tavasz folyamán tovább folytatódik.

Varadinet Web Development