Regional volunteer network in social services
07/11/2017

Svájcban jártak a Caritas önkéntesei

Június 26–29 között svájci tapasztalatcsere-úton vett részt a Nagyváradi Caritas Catolica és a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet önkénteseiből és önkéntes-koordinátoraiból álló 10 fős csapat a Svájci- Román Együttműködési Program által finanszírozott VOLO projekt keretében.
Svájcban jártak a Caritas önkéntesei

A kirándulás célja az volt, hogy az erdélyi önkéntesek ízelítőt kapjanak a svájci segélyszervezet példásan működő önkéntes-programjaiból, tapasztalatot cseréljenek a helyi csapatvezetőkkel, illetve itthon is hasznosítható új ötleteket szerezzenek jövőbeli akciókhoz. Az út nem utolsó sorban jutalomként is szolgált a Caritas leghűségesebb fiatal önkénteseinek a rászorulók megsegítése érdekében kifejtett odaadó munkájukért.

Fiatal Caritas

A svájci segélyszervezet ifjúsági programja, a youngCaritas Schweiz, tanintézmények informálása és fiatal önkéntesek egyéni ötleteinek felkarolása révén próbál hatékony megoldást nyújtani olyan aktuális problémákra, mint a szegénység, a környezetszennyezés, vagy a migrációs folyamat által előidézett társadalmi kihívások. Programjaik között szerepelnek többek közt heti rendszerességgel megszervezett nyelvi teadélutánok, melyeknek keretében játszva tanulhatnak meg németül az országba érkezett bevándorlók, miközben gyermekeikkel fiatal önkéntesek foglalkoznak.

Más programokkal a természeti erőforrásokkal való takarékosságra és az újrahasznosításra bíztatják a fiatalokat, vagy a szegények megsegítését célozzák meg, ugyanakkor támogatást és logisztikai segítséget nyújtanak fiatalok részéről érkező egyéni jótékonysági projektek megvalósításához is – mondta el Andreas Lustenberger, az ifjúsági program koordinátora, aki ugyanakkor párbeszédet folytatott a nagyváradi és szatmárnémeti önkéntesekkel, meghallgatta a VOLO önkéntes-projektről szóló bemutatójukat és egyéni tapasztalataikat.

Hegyi intervenció

A második szakmai találkozó keretében egy rendkívül érdekes programmal, a Caritas Bergeinsatz-al ismerkedhettek meg az erdélyi önkéntesek. A Bergeinsatz hálózat keretében az iparosított mezőgazdasággal versenyezni nem tudó, kisjövedelmű hegyvidéki földműves családok megsegítésére közvetítenek ki önkénteseket egy olyan internetes rendszer révén, amely működésében és felépítésében nagyon hasonlít arra az online hálózatra, amelyet a VOLO projekt keretében Bihar, Szatmár és Szilágy megyékben épített ki a Caritas (www.volonet.ro) – így a tapasztalatcsere igen tanulságos volt.

A svájci program lényege hogy az önkéntesek kisebb csoportokban, kéthetente váltva egymást, dolgoznak a hegyi farmokon. A városiak számára az állatokkal való munka egy kaland, a hegyi parasztoknak pedig hatalmas segítséget jelentenek a segítő kezek, így mindenki jól jár. Az akció szociális célja mellett erőteljes hagyományőrző jellegű is.

A program rendkívül hatékony. Az elmúlt év során összesen több mint 800 önkéntes vett részt a Bergeinsatz mintegy 100 aktivitásában. Az önkéntesek együttesen mintegy 55 ezer órát dolgoztak le. Az általuk ingyenesen elvégzett munka összértéke meghaladja a 350 ezer svájci frankot évente – mondta el Silvano Allenbach programvezető.

Munka a munkanélkülieknek

A harmadik tapasztalatcsere keretében Beat Vogel, a luzerni Caritas igazgatója vezette körbe az erdélyi csapatot a helyi segélyszervezet által működtetett kantinon, ahol munkanélküliek számára biztosítanak munkát, betanítást és szakmai tapasztalatot. Mint kiderült, a svájci szociális rendszerben a munkanélküli-segély megkapásának alapfeltétele, hogy az illető személy közösségi munkában vegyen részt – erre biztosít lehetőséget a luzerni Caritas-konyha.

Barangolás Svájcban

A tapasztalatcserék és szakmai megbeszélések mellett az erdélyi csapatnak szabadidejében alkalma nyílt arra is, hogy bebarangolja Észak- és Közép-Svájc két legimpozánsabb városát: Zürichet és a festői szépségű Luzernt.

Svájc legnagyobb városában, a többségében németajkú Zürichben sétálva meglátogatták a kirándulóhajók indulópontjául szolgáló Bürkliplatz-ot, a Limmat-folyó partján álló vízitemplomot, a Wasserkirche-t, a város jelképéül szolgáló kéttornyú Grossmünster-katedrálist, a pályaudvartól a Zürichi-tóig futó híres bevásárló-utcát, a Bahnhofstrasse-t, a Lindenhof-ot, és a szerdai ingyenes belépést kihasználva a Zürichi Szépművészeti Múzeumban a 19-20. század olyan meghatározó művészeinek munkáit tekinthették meg, mint Picasso, Dalí, Rembrandt, Monet, Cézanne vagy Chagall.

Luzernben járva átkeltek Európa legrégebbi fedett fahídján, a Reuss-folyón átívelő Kápolna-hídon, a Kapellbrücke-n, megnézték az 1300 táján épült 34 méter magas vízitornyot, az 1666-1677. között épült, barokk stílusú Jezsuita Templomot, a halpiacon álló régi városházát, a Musegg falat, az óváros történelmi freskókkal díszített házait és a Hof-templomot.

A programokban sűrű négynapos látogatásról testileg fáradtan, de szellemileg felfrissülten, életre szóló élményekkel gazdagodva tértek vissza a Caritas önkéntesei, készen arra, hogy a svájcban szerzett ismereteiket a helyi közösségekben hasznosítsák.

Sz. G. T.

Picture gallery

Varadinet Web Development